Sürdürülebilirlik

Cargill ve Sürdürülebilirlik

Cargill olarak dünyanın güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir beslenmesinde lider olmayı hedefliyoruz. Tüm iş yapışlarımızın temelinde gıdanın sürdürülebilirliği ve güvenliği yer alıyor. Sürdürülebilir tedarik zinciri ile en güvenilir çözüm ortağı olma vizyonu ile üç ana başlıkta koyduğumuz hedeflere adım adım ilerliyoruz:


Detaylı bilgi için Cargill sürdürülebilirlik sayfasını ziyaret edin
  • İklim değişikliği: 2025 yılına kadar bütün operasyonlarda sera gazı salımını %10 azaltmak ve 2030 yılına kadar toplam tedarik zincirinde sera gazı salımını %30 azaltmak.
  • Toprak ve su: Tarım kökenli tedarik kapsamında 2030 yılına kadar ormanlık alanların ve bütün operasyon ve tedarik zincirinde su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesi.
  • İnsan: İnsan Hakları Bildirgesi’nin tanınması ve korunması ve en önemli paydaşı olarak gördüğü çiftçilerin refahını sürdürülebilir tarım uygulamaları eğitimleriyle artırarak 2030 yılına kadar 10 milyon çiftçiye ulaşmak.

Turyağ Fabrikasında Bir İlk

Global hedeflerimizle paralel olarak Balıkesir’de bulunan Turyağ fabrikasında son teknolojiyle Türkiye’de bir ilk olan yağ pilot tesisi kurduk. Ar-Ge çalışmalarıyla, örneğin içeriğinde Hindistan cevizi yağı ve Hindistan cevizi yağı ile harmanlanan yerel üretim tohum yağları bulunan sağlık ve lezzet odaklı yeni nesil yağlar üretiyoruz.  

Kurumsal Sorumluluk Çalışmalarımız

Kurumsal sorumluluk çalışmalarının sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için olmazsa olmaz olduğunun bilinci ile iki önemli program yürütüyoruz. Gönülden ve büyük bir heyecanla yarattığımız, geliştirdiğimiz ve etkilerini takip ettiğimiz programlarımızla gurur duyuyoruz.

1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı

2030 yılına kadar dünya çapında 10 milyon çiftçiye dokunma taahhüdümüzün Türkiye’deki yerel bir uzantısı olarak, 1000 Çiftçi 1000 Bereket programını başlattık. Çiftçilerin verimini ve refahını artırmak amacıyla 2019 yılında hayata geçirdiğimiz programımız, her yıl binin üzerinde çiftçiyi tarlada sürdürülebilir yöntemler ve dijital tarım uygulamaları ile buluşturuyor.

Tamamen ücretsiz olan program kapsamında çiftçilere, “destek hattı” ve “çevrim içi iletişim gruplarıyla” tarlaya özel danışmanlık hizmeti, saha ziyaretleri, dijital toprak analizi, meteoroloji, sulama ve tahmin istasyonu, uydudan tarla sağlığı takibi gibi dijital tarım araçlarına erişim ve birçok alanda destek oluyoruz. Çiftçilere, finansal okuryazarlık, dijital tarım teknolojileri, yetiştiricilik teknik bilgi, iklim değişimi ve sürdürülebilir yaşam eğitimi, lisanslı depoculuk, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), dijital tarım pazarı, tarlada iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitimler düzenliyoruz.

 

2019 yılının sonunda tüm önerilere uyan ve dijital tarım araçlarından yararlanan çiftçilerimiz yüzde 21’e varan verim artışı elde etti. 2020 yılında bu oran yüzde 26’ya ulaştı, 2021’de ise iklim değişikliğine bağlı kuraklığa rağmen çiftçilerimiz yüzde 23’e varan verim artışı sağladı.

 

1000 Çiftçi 1000 Bereket’e yapılan her 1 TL’lik yatırım, 2019 yılında 2,53 TL, 2020 yılında 2,78 TL değerinde sosyal getiri sağladı. 2021 yılında ise yapılan her 1 TL’lik yatırımın 3,03 TL değerinde sosyal getirisi oldu.

 

2020 yılında İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) iş birliğinde “Tarlada Sıfır Atık” projesini, 2021 yılında ise İTÜNOVA iş birliğinde Türkiye’de bir ilk olan “Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi”ni hayata geçirdik. Ayrıca tarlada sera gazı emisyonu takibi için uluslararası bir platform olan Cool Fam Tool ile çalışarak, standartlara uygun “Karbon Ayak İzi” hesaplamalarını başlattık.

Türkiye’de en fazla sayıda çiftçiye düzenli, sürekli, 7/24 danışmanlık sağlayan en kapsamlı kurumsal sorumluluk programı olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulusal ve uluslararası toplam 30’dan fazla ödül ile çiftçilere yönelik sosyal sorumluluk programları arasında belki de dünyada en çok ödül alan program olarak da başarılarımızı taçlandırdık.  

Yarının Kadın Liderleri

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi, küresel bir öncelik olarak Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin en kritik maddelerinden biri. Kadınların kendi toplumlarına erkekler ile eşit temelde katkı yapması ve insani gelişmenin sağlanması için eğitim büyük önem taşıyor. Bu vizyon doğrultusunda hem Cargill bünyesinde hem de toplumsal ölçekte somut adımlar atıyoruz. Global olarak 2030 yılına kadar kadın yönetici oranını %50’ye çıkarma taahhüdü doğrultusunda kadınların istihdam edilmesi, kadınlara terfi ve gelişim fırsatları yaratılması için önemli çalışmalar yürütülüyoruz. 2021 itibariyle META (Orta Doğu, Türiye ve Afrika) bölgesinde yönetim kurulunun %50’si ve icra kurulunun da %40’ı kadın liderlerden oluşuyor.

Bu vizyonumuzu parçası olduğumuz toplumlarda da desteklemek amacıyla 2021 yılında Türk Eğitim Vakfı iş birliğiyle, ülkemizin geleceğine ışık tutatacak kadın liderlerin yetişmesine katkıda bulunmak için “Yarının Kadın Liderleri” programını hayata geçirdik. Program kapsamında 2021 yılından bu yana TEV’den burs almaya hak kazanan adaylar arasından seçilen 120’yi aşkın gencin mesleki gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Program kapsamında gençlere burs desteğinin yanı sıra mentorluk, üretim tesislerinde yerinde eğitim, Ar-Ge projelerine katılım, seminer çalışmaları, staj imkanı, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri ve kitap destekleri sunuyoruz.